Codetaal

Codetaal kan voor sommige mensen erg begrijpelijk zijn maar voor andere mensen is het een groot mysterie. Veel bedrijven werken met codetaal, vaak zijn dit afkortingen voor langere woorden om zo producten of diensten aan te geven. De politie maakt ook gebruik van codetaal, bijvoorbeeld tijdens een inval of wanneer ze mensen in de gaten houden. Hiermee wordt de juiste informatie verstrekt aan de juiste mensen, hiermee worden afluisterpraktijken erg moeilijk. Zoals de laatste tijd in het nieuw is gekomen, is het tegenwoordig de normaalste zaak dat er gesprekken worden afgeluisterd. Wanneer er dan in een codetaal gesproken wordt of geschreven wordt dan is het onmogelijk voor buitenstaanders om deze codes te kraken.

Geheime brieven

Een periode in de gevangenis doorbrengen is geen pretje, vooral de gevangenissen in het buitenland zijn erg strikt en hebben ontzettend zware regels. Dit is waarom veel criminelen gebruik maken van codetaal in hun brieven naar de buitenwereld. Zo kunnen ze de verschrikkelijke praktijken makkelijk buiten de muren van de gevangenis bekend maken. Wanneer dit alles gewoon geschreven wordt in een brief, dan zal deze onderschept worden en niet verzonden worden.

Codetaal in gebaren

Codetaal hoeft niet direct spraak te zijn of geschreven te zijn. Er zijn ook veel mogelijkheden met codetaal om deze te verwerken in gebaren. Zo spreken veel mensen af om een bepaald gebaar te gebruiken als een teken om te vertrekken omdat ze het niet meer leuk vinden. De politie maakt ook hiervan gebruik want wanneer zij verder van elkaar afstaan is het gebruik van gebaren natuurlijk veel gemakkelijker en ook minder opvallend voor omstanders. Codetaal komt dus in allerlei verschillende varianten voor, hou je ogen en oren open want wie weet vang jij wel iets op.